Team Retraite

De Team Retraite is voor teams (of combinaties van teams) die een verdiepingsslag willen maken op individueel én groepsniveau.

Het is een tweedaagse van 5 dagdelen waarin we de deelnemers onderdompelen in een rijk programma. We ontvangen de mensen in een speciaal daartoe aangeklede zaal. Het programma zit tjokvol gevarieerde korte (ca. 1,5 uur) interventies. Tussendoor is er individuele reflectietijd rond één persoonlijke werkgerelateerde vraag. Op deze manier sluiten we zo dicht mogelijk aan bij de individuele wensen, vragen en dilemma’s. 

De interventies hebben afwisselend een meer psychologisch en een meer praktisch karakter, en dragen allen bij aan het doel: ‘Antwoord vinden op de vraag hoe je je werk leuker en makkelijker kunt maken’

Reis van de Held
Team Retraite werkgeluk samenewerking teambuilding

De kapstok van de Team Retraite is het model van de Hero’s Journey. Dit is herkenbaar in veel films én biedt een accurate beschrijving van een menselijk groeiproces. In 5 dagdelen tijd doorlopen we de fases van de Reis. Individuele reflectie opdrachten én bekende filmfragmenten sluiten erbij aan.

Vier gebieden

De persoonlijke vraag geeft richting aan ieders reis en gaat over één specifiek gebied:

 • samenwerking / communicatie
 • leidinggeven
 • werkdruk (zoals volle agenda’s, administratieve druk, tekorten)
 • zingeving / persoonlijke ontwikkeling / loopbaan

Door hier concreet mee aan de slag te gaan verhogen deelnemers hun werkgeluk.

Teambuilding
Team Retraite werkgeluk samenwerking teambuilding

Na de focus op de persoonlijke startvraag is er tijd om de opgedane kennis collectief te maken: wat doen we gezamenlijk om een aantal zaken aan te pakken? Veel sessies in de Team Retraite focussen op samenwerking en dragen daarmee bij aan teambuilding. De Team Retraite kan dus ook worden ingezet bij twee teams die veel samenwerken, of een Middenkader en MT. Ook visievorming kan deel uitmaken van de Retraite.

Werk Retraite werkgelukVoorbeelden van sessies:
 • een sessie improvisatie-technieken met een coachende invalshoek
 • een sessie ‘Het Nieuwe Werkoverleg’ (over hoe jeoverleg inzet als broedplaats van cultuur en leuker en beter vergadert)
 • een zintuiglijke wandeling rond een reflectievraag
 • een sessie ‘Van Concept naar Uitwerking’ over het implementeren van nieuwe ideeën en de kleinst mogelijke stap
 • een sessie Met Frisse Ogen Leren Kijken om met frisse ogen naar vanzelfsprekend geachte zaken op je werk te kijken
 • een demonstratie over interactiepatronen (m.b.v. de methodiek Voice Dialogue) die inzicht geeft waarom samenwerking vaak stagneert
 • een sessie over kernwaarden (van individu en organisatie) met behulp van visuals
Er zijn nog veel meer sessies mogelijk. In een voorgesprek kijken we wat het beste bij de organisatie en het team past.

Werk Retraite werkgeluk

De interventies hebben een hoog ‘doe-gehalte’. Door het hoge tempo en de variatie in het programma is het een beleving die mensen nog lang bij blijft. Wij storten een grote hoeveelheid inspiratie over de deelnemers uit. We noemen het wel een ‘interventie-supermarkt’. Iedereen pikt er uit wat voor hem/haar het beste past. We geloven niet in een training waarbij wij deelnemers vertellen wat ze moeten leren. We geloven ook niet in een afgedwongen actiepunten lijstje. Succesvolle verandering komt van binnenuit, en in deze Retraite ontdekken deelnemers welke verandering voor hen het beste past.

 
Symbool

Deelnemers starten de Retraite met een zelf meegebracht voorwerp. Het staat symbool voor hoe zij hun werk leuker en/of makkelijker denken te kunnen maken. Bij een vraag over leidinggeven kan een generaalspet passen. De wekker staat misschien symbool voor beter time management. En de helikopter natuurlijk voor het in de gaten houden van het grotere geheel.

Iedereen schrijft tijdens de Retraite in een speciaal boekje (‘de Reisgids’) de verkregen inzichten op. Misschien blijkt halverwege het programma de startvraag wel niet meer te kloppen! Aan het eind van de Retraite geven de deelnemers in een creatieve vorm een presentatie van 1 minuut over het antwoord op hun startvraag.

Werknemers Retraite loopbaan werkgeluk
Werk Retraite werkgeluk

Praktische informatie

 • 5 dagdelen op 2 aansluitende dagen (1e dag heeft ook een avondprogramma)
 • Externe locatie
 • Continu 2 facilitators
 • Max. 25 deelnemers
 • Model Reis van de Held
 • €8100,- excl. reiskosten, locatiekosten en 21% BTW

Er zijn natuurlijk allerlei variaties denkbaar. Neem contact op voor een offerte op maat!

Download hier de informatie over de Team Retraite in .pdf

Even bellen?

Of bel zelf naar 06-54761742